- TÜED BAŞKANLAR KURULUMUZ ANKARA’DAN SESLENDİ:
“EMEKLİ İNTİBAK BEKLİYOR…”
- GENEL BAŞKANIMIZ KAZIM ERGÜN, BAŞKANLAR KURULU TOPLANTIMIZA KATILAN TBMM İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI VE AK PARTİ KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ CELALETTİN GÜVENÇ’E EMEKLİLERİN TALEPLERİNİ ANLATTI…
Başkanlar Kurulumuz 12 Temmuz’da Ankara’da toplandı. İki gün sürecek olan ve emeklinin gündemine ilişkin konuların değerlendirileceği toplantımızın ilk günkü oturumuna, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç ile Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Murat Cangül de katıldılar. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan oturum, Genel Başkanımız Kazım Ergün’ün açış konuşmasıyla sürdü.
Ergün konuşmasında emeklilerimizin çözüm bekleyen güncel sorunlarına değindi. Konuk İçişleri Komisyonu Başkanı Güvenç’in notlar alarak izlediği konuşmada Ergün, şunları söyledi:
“Sayın Başkanımızı hazır yanımızda görmüşken, emeklilerimizin her platformda dile getirdiğimiz sorunlarını burada da paylaşmak istiyorum. Biz emeklilerin şöyle güzel bir özelliği vardır; her güzelliği alkışlayacak ve dua edecek nitelikte insanlarız. Ama her yanlışı da insanların yüzüne karşı söyleyecek cesarette insanlarız.
Emeklinin acil çözüm bekleyen önemli bir problemi var. Yedi senedir, özellikle iktidar partisinin ve diğer partilerin de gündemine yerleştirdiğimiz, İNTİBAK meselemiz var. 2000’le, 2008 arasındaki emeklilerin İntibak Yasası beklemekte. 2000 öncesi emeklilerin İntibak sorununu sayın Bakan Faruk Çelik döneminde çıkarılan yasa ile çözmüştük. O dönemde sayın Çelik’le aramızda şöyle bir konuşma geçmişti; “Bir tarafı yaparken, bir tarafı bozduk” demişti sayın bakan. 2000 sonrası sigorta emeklilerinin pirim gün sayıları eşit olmasına rağmen ve daha yüksekten prim ödemelerine rağmen 2000 öncesi emeklilerinden daha az maaş alır durumu düşmüşlerdir. Bu sorun artık çözülmelidir.
Ayrıca yıllardır her platformda haykırıyoruz. Kullandığımız her ürüne % 8-18 arasında KDV ödüyoruz. Buna karşılık ek ödeme dediğimiz ve vergi iadesi anlamına gelen bir ödeme alıyoruz. Ancak bu iade % 4-5 oranında yapılıyor. Bu ek ödeme yeterli değil. Biz bu oranların güncellenerek en az % 8-9 seviyesine yükseltilmesini istiyoruz.
Diğer taraftan sağlıkta katkı payı alınması emeklilerimizin bütçesini gerçekten zorlamaktadır. Hem hastanelerde ödenen, hem ilaç alırken eczanelerde ödenen katkı payları, bütçelerimize ağır gelmektedir. Emeklilerimizin; sağlıkta katkı payı ödemesinden muaf tutulmasını istiyoruz.
Bir diğer husus da, yürürlükte olan ve çarpık bir işleyiş olarak tanımladığımız aylık hesaplama sistemidir. 100 Bin'in üzerinde emeklimiz bu sistem nedeni ile 700-800 TL civarında maaş bağlandığı için geçinemez durumu düşmüştü. Konuyu yetkililere detaylı olarak hazırladığımız raporlarla izah ettik ve en düşük emekli aylığının 1000TL’ye çekilmesini sağladık. Ancak ne yazık ki bu rakam da yeterli değildir. Emeklilerin genel ortalaması da iç açıcı bir düzeyde değildir. Neredeyse 1000 TL’ye varan kiraların olduğu bir dönemde, özellikle evi olmayan emeklilerimizin diğer ihtiyaçlarını karşılama şansı bulunmamaktadır. Bu emeklilik sisteminin öncelikle parlamentoda yeniden ele alınması ve revize edilmesi gerekmektedir. Emekli devletin aynadaki görüntüsüdür. Bir emeklinin yüzü ne kadar gülüyorsa o ülke kalkınmış demektir.
Bizim; bildiğimiz doğruları, emeklinin talep ve beklentilerini çekinmeden; Cumhurbaşkanımıza, iktidara, milletvekillerine, siyasi partilere, yerel yönetimlere anlatma görevimiz var.
Promosyon talebimizi cevapsız bırakmadığı için dönemin iktidarına ve Başbakanına teşekkür etmiştik. Ancak bugün bankaların emeklilere ödediği veya önerdiği rakamlar gerçeklikten uzak kalmıştır. Promosyon rakamlarının olması gerektiği şekilde işçi ve memurların aldığı düzeylere çekilmesini de istiyoruz.
Diğer taraftan yaptığımız iyimser çalışmalarla ortaya çıkardığımız bir gerçek de, emeklilerimizin yaklaşık dörtte birinin konut sahibi olmadığıdır. Yani, yaklaşık 3 milyon emeklimiz kira sorunu ile boğuşmaktadır. Yine bizim önerimizle gündeme gelen ve derneğimizin “Altın Projesi” olarak tanımladığımız; TOKİ vasıtası ile emeklilerimizi konut sahibi yapma imkanı, dönemin Başbakanı tarafından, Derneğimizin Genel Kurul’unda kamuoyuna açıklanmıştı. Bu sayede emeklilerimiz TOKİ’nin yurt çapında ürettiği konutlardan %25 oranında kontenjan almıştı. Şimdi yetersiz kalan bu oranın biraz daha yükseltilmesini ve devlet desteği ile daha geniş çaplı projelerin hayata geçirilmesini istiyoruz.”
TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç de, Başkanlar Kurulumuza seslendi. Konuşmasına Başkanlar Kurulumuzu selamlayarak giren Güvenç şunları söyledi:
“Sayın Genel Başkanın ifade ettiği gibi, bir devletin haysiyeti, gururu, insanına, emeklisine, işçisine verdiği mutluluk kadardır. Yani devlet anlayışının da, siyaset anlayışının da temeli insan olmalı, insana hizmet olmalıdır. Bu anlamda, söz konusu taleplerinizi ve beklentilerinizi; dilim döndüğünce ve gücüm yettiğince, ilgili ve yetkili makamlara taşıyacağım. Bundan en ufak bir şüpheniz olmasın. Oldukça büyük, saygılı ve sevgi dolu bir ailenin misafiri olmanın mutluluğunu da yaşadığımı ifade etmek isterim.”
Konuşmaların ardından, derneğimize üye olan Güvenç’e, TÜED kimliği törenle takdim edilirken, Genel Başkanımız Ergün tarafından TÜED rozeti de takıldı. Ayrıca, Kahramanmaraş Şube Başkanımız Mehmet Nalbantoğlu tarafından Celalattin Güvenç’e, Kahramanmaraş’taki TOKİ emekli konutlarına katkılarından dolayı bir de plaket sunuldu.